KAJ POTREBUJEMO?
- 1/4kg mesa na 2l vode
- 0,5kg kosti in jeter
- korenina peteršilja
- zelena
- čebula
- šalotka
- koleraba rumena
- por
- štorž ali list cvetače
- paradižnik
- strok česna
- muškatni cvet
- poper v zrnu
PRIPRAVA
- Meso, ki ga hočeš kuhati, moraš vselej hitro oprati v mrzli vodi;
- predolgo namakanje škodi mesu, ker se izpere sok in tako vzame mesu dober okus.
- Dobro je, če meso nekoliko z lesenim tolkačem potolčeš, da se zmehča, a paziti je treba, da se
preveč ne raztolče. - Na 2l vode se računa navadno 1/4 do 1/2 kg mesa in kakih 5 dkg kosti in jeter.
- Na oprano meso in kosti nalij mrzlo vodo in lonec postavi na ogenj, da naglo zavre.
- Če hočeš imeti dobro juho, nalij na meso mrzlo vodo; če pa hočeš imeti
okusno in sočnato meso, ga položi v lonec, ko voda že vre. Dobro je, če juho takoj osoliš. - Pusti, da vre juha počasi 2 do 3 ure.
- Pen ne pobiraj z juhe!
- Če hočeš juho zarumeniti, daj v kozico nekaj koleščkov korenja, čebule, kolerabe in prav malo
masti; ko se zarumeni, stresi vse to v juho. Kuhano juho precedi in zakuhaj v njej poljubno zakuho.